ZALM IN SINAASAPPELSAUS.



Afgelopen zondag heb ik samen met mijn schoondochter Nicoline een kookworkshop gevolgd bij Eetverleden in Nijmegen. Zeer zeker een aanrader!!
Kijk maar eens op de site van Manon, de eigenaresse van het Eetverleden:
http://eetverleden.nl
Ik ben er zeker niet voor de laatste keer geweest.
Hier het recept van de zalm in sinaasappelsaus die we daar gemaakt hebben, zo lekker!!
Het recept komt uit: Cocboeck van Carolus Battus (1593)

Ingrediënten
1 kleine ui
3 a 4 sinaasappels
300 ml witte wijn
rasp van 1 sinaasappel
1 theelepel kaneel
1/2 theelepel gember
1/2 theelepel zout
zalm met huid van circa 400 gram 
1/2 lepel staartpeper
50 gr koude boter, in kleine blokjes.

Bereiding
Maak de ui schoon en snipper hem fijn. Rasp de schil van 1 sinaasappel. Snijd 
1 sinaasappel ( met schil) in hele dunne plakjes doormidden en zet deze opzij tot bij het serveren. Pers 2 á 3 sinaasappelen uit en 300 ml van het sap. Doe het sap met de wijn, de sinaasappelrasp, ui, kaneel, gember en zout in een ruime koekenpan. Beng het mengsel aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes pruttelen. Leg de zalm met de huidkant naar beneden in de pan in het vocht. Houd het circa 10 minuutjes tegen de kook aan met de deksel op de pan (aluminiumfolie kan ook), zodat de zalm net gaar is. Maal ondertussen de staartpeper in een vijzel fijn. Haal de zalm dan uit de pan, pak hem in aluminiumfolie en leg hem op een bord. Zet hem even op zij, terwijl je de saus afmaakt. Laat de saus inkoken tot hij wat dikker wordt. Breng de saus op smaak met eventueel nog wat zout en een snuf staartpeper. Haal de pan van het vuur en roer er de blokjes boter door. Haal de zalm uit de folie en leg hem op een mooie schaal en giet de saus er over. Leg rondom de dun gesneden plakjes sinaasappel en strooi daar heel dun nog wat kaneel over.

Ik weet zeker dat je smult!!

Groententip: bietjessalade met mosterd,  salade met venkel en een dauphinoise van aardappel en pastinaak.

ps ik heb geen foto van het gerecht, ik maak het met Kerst, dus de foto volgt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten