Ovenschotel witlof, kip en (mosterd)saus


Gevonden op Pinterest. De hoeveelheden zijn voor twee personen. Neem een een braadslee of een grote ovenschaal. Het gaat erom dat de witlofstronken elkaar niet overlappen. Ze moeten naast elkaar liggen.
Snij stronken witlof in de lengte in drie of vier stukken. Afhankelijk van de dikte. Leg ze naast elkaar in een ingevette braadslee/ovenschaal. Peper en zout erover en een paar eetlepels  droge witte wijn.
Afdekken met aluminiumfolie en 10/15 minuten in een oven van 200 graden zetten. Ondertussen bak je twee in repen gesneden kipfilets lekker bruin in een hapjespan. Als de kip bruin is uit de pan halen en vervolgens doen we in diezelfde hapjespan (nee, niet omwassen) een eetlepel boter en een eetlepel bloem.
Even omroeren en dan 3 deciliter melk erbij en al roerend laten prutten tot het dikker wordt. Van het vuur halen en er een paar eetlepels crème fraîche doorroeren samen met 2 theelepels fijne mosterd, 2 theelepels grove mosterd en een handje fijngesneden verse kruiden naar smaak.
Dat kan salie zijn maar ook bieslook, platte peterselie, tijm of rozemarijn of een mengsel daarvan.
Hak een sjalotje en een teen knoflook heel fijn.
Leg de stukken kip op de witlof, strooi er het sjalotje en de knoflook op en giet er de saus over. Lekker dik bestrooien met geraspte kaas en nog 25/30 minuten terug in de oven maar nu niet afgedekt tot het mooi bruin is.
Een heel fijne variatie is om geen mosterd en verse kruiden door de saus te doen maar blauwe kaas.
Zalig!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten