SALADE´S

Salade Oriëntale

Dit recept heb ik jaren geleden van Gom gekregen. Ik weet het is schandalig, maar ik heb het nog nooit gemaakt. Vandaag is het er dan toch van gekomen.

Ingrediënten 
6 mie nestjes                                      
1 kipfilet                                            
3 plakken ham                                     
1 grote ui                                            
1 teentje knoflook   
rood pepertje                             
bakje champignons                                 
augurken

Voor de dressing
2 eetl. azijn
7 eetl. olijfolie
3 eetl. ketjap
2 theel. Djane (gember)
1 of 2 theel. sambal (naar behoefte)
zout
peper

Voor de garnering
2 hard gekookte eieren
wat slablaadjes
4 waaiers van augurken
zilveruitjes

Voor de saus Indico
Satesaus kant en klaar ( of pindakaas, kokosmelk, sambal)
slagroom


Vul een pan ruim met water, voeg zout toe en breng dit aan de kook.
Breek de mie en doe die in het kokende water, met een spatel even los houden van de bodem. In ongeveer 8 minuten gaarkoken. Afgieten, afspoelen onder de koude kraan en goed uitlaten lekken.
Stop de ingrediënten van de dressing in een shaker of afgesloten beker en deze goed schudden.
Als de mie goed is uitgelekt, schudt je hem in een grote schaal, gelijk vermengen met de dressing. Doe dit met een spatel, anders steek je de mie kapot.
Bak de kipfilet en laat afkoelen.
Ui en knoflook fijn snipperen en even in boter fruiten, aflaten koelen.
Zaadjes uit hert rode pepertje verwijderen, klein snijden en door de mie mengen.
Snij de champignons in dunne plakjes, deze blancheren en in hun eigen vocht koud laten worden.
Champignons in een zeef goed uit laten lekken.
Kipfilet, ham, en augurk Julienne snijden en door de mie spatelen.
Voeg de afgekoelde uien met de knoflook en de champignons toe.

Maak de saus Indico als volgt;
Je maakt de satésaus, laat deze afkoelen. Ondertussen, klop je de slagroom lobbig. Als de satésaus is afgekoeld, spatel je de lobbige slagroom er door heen.  

Maak de schaal op met de garnering en als hij klaar is giet je de saus Indico er gelijkmatig over heen.

Lekker met saté of speklapjes in de Ketjap Marinade. Wat kroepoek, lekker pilsje er bij en smullen maar.

ps je kunt ook nog taugé, door de mie mengen.



Tuinbonenpasta


Dit is wederom een recept van Hellen. Heerlijk



Ingrediënten
1.5 kilo verse tuinbonen (of diepvries)
pakje spekjes

bakje champignons

1 of 2 uien

evt teentje knoflook

farfalle (strikjes pasta)
potje crème fraiche
tijm en oregano (of Italiaanse kruiden)

  • boontjes doppen, koken zonder zout
  • pasta koken
  • ondertussen spekjes uitbakken en laten uitlekken
  • ui (evt knoflook) fruiten, champignons mee bakken, kruiden er op, uitgelekte spekjes erbij. Als dit goed gebakken is de crème fraiche toevoegen. 
  • tuinbonen en pasta afgieten als deze gaar zijn. Alles kan dan bij de saus en het is klaar 
  • evt op smaak brengen met zout en peper. 
vegetarisch: spekjes weglaten en wat geraspte oude kaas aan het einde er over strooien.



Pastasalade á la Hellen 


Dit recept is van mijn nichtje Hellen Jacobs. Dit is een echte aanrader, zo lekker!

Ingrediënten

1 pak torteloni ( je kunt ook een zak penne doe of gedroogde kaastortelinni)
1 bakje tapenade zongedroogde tomaatjes
1 dunne courgette
bakje champignons
rucola 
pijnboompitjes
Parmezaanse kaas geraspt
olijfolie
citroen

Torteloni koken, iets korter dan op de verpakking staat, afgieten en afkoelen.
Courgette in dunne plakjes en bakken in de grillpan ( koekenpan mag ook).
Champignons afborstelen, in vieren delen, blancheren, wat citroensap toevoegen en af laten koelen in hun eigen vocht. 
Als alles een beetje is afgekoeld, samen met de tapenade door elkaar husselen.
Pijnboompitjes roosteren.
Vlak voor het opdienen de rucola en door husselen.
Bestrooien met de geroosterde pijnboompitjes en de Parmezaanse kaas. 

(courgette eventueel vervangen door verse gekookte sperzieboontjes)



Salade 2 met kikkererwten

Deze salade past goed bij de BBQ

Ingrediënten
sla naar keuze
rode ui
kikkererwten
kappertjes
zwarte olijven
tomaatjes
bieslook
Parmezaanse kaas
peper en zout


Voor deze salade heb ik jonge bladsla gebruikt. 

sla wassen
een rode ui klein snijden
tomaatjes in vieren snijden, (ik spoel ze altijd af onder de kraan, zodat de pitjes eruit zijn).
kikkererwten onder de kraan goed afspoelen en uit laten lekken
Doe de sla in een ruime schaal, voeg de klein gesneden ui, de kikkererwten, de kappertjes, de zwarte olijven en de tomaatjes toe.
Verse gemalen peper en zeezout naar smaak toevoegen en de bieslook fijn over sla verdelen. Dan wat geraspte Parmezaanse kaas er over heen strooien.

Dressing
meng wijnazijn en olijfolie, 
knip munt en basilicum fijn en voeg dit toe.
Dressing goed mengen en over de salade gieten.





 Salade 1 met ei en spekjes





Als basis veldsla, daar bovenop verkruimel je wat Hüttenkase.
Bak wat spekjes uit in een koekenpan en verdeel die, samen met de jus die daarvan vrij komt over de sla. Bak in dezelfde pan een scrambled eg en leg dit er boven op. Naar smaak peper en zout toevoegen.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten