SPEKLAPJESSCHOTEL MET SPITSKOOL


Dit recept heb ik van Lonneke. Haar vader Jan Willems, maakte dit vroeger altijd en Lonneke heeft daar goede herinneringen aan. Jan Willems was een markant figuur in Cuijk. Hij speelde saxofoon bij de harmonie waar Lonneke en ik klarinet speelden. Hij was actief in de carnavalsvereniging, maar ook oprichter van het seniorenorkest, het vierdaagseorkest  en de vierdaagsefeesten in Cuijk.

Ingrediënten:

4 speklapjes in stukjes van 3 cm gesneden. Ik zoek wel altijd lapjes uit met meer vlees dan spek, want anders wordt het wel erg vet.
2 flinke eetlepels mosterd
zout en peper
een grote spitskool grof gesneden
schijfjes aardappelen, liefst zelf gesneden. Je hebt ongeveer 2 aardappelen per persoon nodig.
Boter om in te bakken (ik gebruik vloeibare croma met olijfolie, ik weet, dat mag je geen boter noemen, maar het bakt wel prachtig!)
Het is fijn om een grote braadpan te gebruiken met een dikke bodem. Ik heb een La Creuset braadpan, bij de aankoop een rib uit mijn lijf. Pff, maar een heerlijke pan die geweldig braad en bakt en buiten dat, een leven lang mee gaat.

Bereiden:

Bak de speklapjes aan in de boter. Peper en zout naar smaak toevoegen. Voeg dan al vrij snel de mosterd toe en laat even lekker bakken.
Dan de schijfjes aardappelen erbovenop en tenslotte de gesneden spitskool.
Tussen elk laagje doe ik wat peper en zout en een klein beetje vloeibare croma. Doe het deksel op de pan.
En nu is het kwestie van wachten totdat aardappelen en kool gaar zijn. Zet het vuur niet te hoog en heb wat geduld, want anders zijn je speklapjes te hard. 
Alhoewel ik denk dat jullie niet aan Jan Willems hoeven te denken als je dit eet, weet ik zeker dat het je zal smaken!

2 opmerkingen: