KIP


Malse drumsticks uit de oven.

Als je drumsticks op een temperatuur van 150 graden gaard in de oven blijven ze heerlijk mals.

Ingrediënten
10 tot 12 drumsticks

marinade voor een zoete smaak, 
3 teentjes knoflook (fijn)
3 el olijfolie
1 tl zeezout
1 tl paprikapoeder
1 tl kurkuma
½ - ¾ tl zwarte peper
1 tl cayennepeper
½ el verse gember (geraspt)
1 el suiker
1 ½ el honing


Warm de oven voor op 150 graden.
Was de drumsticks en dep ze  goed droog met keukenpapier. 
Neem voor de marinade een schaal en voeg daar bovenstaande ingrediënten aan toe. Roer het goe door elkaar.  Haal de drumsticks er doorheen en wrijf ze goed in met de marinade. Als het blijkt dat het niet genoeg is, kun je nog wat olie toevoegen en roer de marinade nog even goed. Laat de drumsticks dan even staan. Neem nu een bakplaat, leg ze er op en stop ze in de voorverwarmde oven van 150 graden. Laat ze nu 30-40 minuten op lage temperatuur garen. De drumstocks blijven heerlijk mals  en drogen niet uit.Zet voor een krokant korstje de oven de laatste 10 minuten op 200 graden. Je kunt ook de gril even aanzetten, blijf er dan wel bij, want dan gaat het bruinen snel. Leg ze op een aluminium BBQ schaal en laat ze uitlekken en eventueel afkoelen.
Je kunt ze arm eten, maar koud zijn ze ook heerlijk, bijv. bij een picknick, lunch of 's avonds voor de tv.

De marinade kun je naar eigen smaak aanpassen, wil je liever een Oosters tintje, neem dan de Ketjap marinade van Conimex, voeg knoflook en sambal of een vers rood pepertje toe.




Jamies Olivers kip met aardappeltjes uit de oven.

Dit is een van mijn favorieten kipgerechten. Nu ben ik niet van botjes kluiven, manlief kluift de botjes af en ik krijg de filet. Goede deal toch?




Ingrediënten

Kip van ongeveer 2 kg
grof zout
verse zwarte peper
1.5 kilo geschilde aardappelen
1 grote citroen,liefst bio
1 bol knoflook in teentjes verdeeld
handvol verse tijm
olijfolie
handvol verse rozemarijnblaadjes
8 sneetjes ontbijtspek (optioneel)

Wrijf liefst `s morgens op de kip vanbinnen en vanbuiten flink wat zout en peper. Bedek de kip dan en zet deze terug in de koelkast


en dan:
Verwarm de oven voor op 190°

Breng een grote pan met gezouten water aan de kook.
Snijd de aardappelen in kleine stukken en kook deze met de hele citroen en de knoflookteentjes  12 minuten.
Laat goed uitlekken en uitstomen en doe de aardappelen nog een minuutje terug in de pan op het vuur.

Steek een tiental gaten in de nog warme citroen.

Haal de kip uit de koelkast en dep deze af met keukenrol.
Wrijf de kip vanbinnen en vanbuiten in met olijfolie. Stop eerst wat knoflookteentjes in de kip, dan de citroen ( zover mogelijk erin) en dan de rest van de knoflooktenen.Maak hem dicht met een prikkertje.
Leg de kip in een ovenschotel en laat deze 45 min. garen in de oven.
Haal de kip even uit de ovenschotel en doe de aardappelen samen met de rozemarijnblaadjes in het afgebakken vet van de kip in de ovenschaal.
Verdeel deze goed en maak dan ruimte om de kip weer in het midden te leggen.

Als het spek gebruikt wordt, leg het dan in plakjes over de borst van de kip.

Laat dan nog 45 minuten garen in de oven.

Haal de citroen en de teentjes knoflook uit de kip en knijp de citroen uit over de kip en aardappeltjes. Knijp met een knoflookpers de teentjes tot een puree die je over de kip smeert.

Verwijder dus de citroen, maar ook de rozemarijnblaadjes voor het serveren.
Serveertips
Het spek kun je van de kip afhalen en over de aardappeltjes verkruimelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten