BASIS VINAIGRETTE


Uit het saladeboek van delicous
bijgerecht | 4-8 personen
2 el wittewijnazijn
2 tl dijonmosterd
½ tl zout
versgemalen peper
100 ml extra vierge olijfolie
Voor een Franse basisvinaigrette heb je azijn of citroensap, mosterd, zout, peper en een goede olie nodig. Door toevoeging van bouillon of fond krijg je een nóg lekkerder smaak.
Zout lost goed op in waterhoudende vloeistoffen als azijn en citroensap, maar niet in olie. Het is dus belangrijk dat je het zout eerst in de azijn oplost. Meng azijn, mosterd en zout in een kommetje en klop zolang totdat het zout is opgelost in de azijn.
Voeg naar smaak versgemalen peper toe. Je kunt witte, zwarte of gemengde peper gebruiken, wat je maar lekker vindt. Peper lost goed op in olie. Voeg je peper lang van tevoren toe, dan is de smaak minder geconcentreerd in de gemalen korrel, maar meer verspreid over de olie.
Doe de olie in een kom. Schenk het azijnmengsel in een kom of litermaatje, zodat je het goed kunt doseren en giet dit, al kloppend met een kleine garde, in een dun straaltje bij de olie. Klop de vinaigrette goed door, hierdoor bindt het mengsel licht. Evt. kun je de vinaigrette nog iets meer op smaak brengen met peper.
Een dressing met in verhouding minder olie zal zich weer scheiden nadat deze even staat. Als je de dressing in een flesje of jampot overgiet, schud je nog even flink vlak voor gebruik om de vloeistoffen met elkaar te vermengen. De dressing is een aantal weken in de koelkast houdbaar. Schud of klop de dressing altijd vlak voor gebruik.
Hoe meer olie je toevoegt, hoe beter en langer de dressing ‘houdt’ en hoe beter de dressing aan de sla zal blijven ‘hangen’.
Bereiden ± 5 min.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten