BULGURSCHOTEL

Wat is bulgur?


Bulgur
Bulgur is een graanproduct gemaakt van tarwe. De hele tarwekorrels zijn gestoomd of voorgekookt en daarna gebroken. Oorspronkelijk komt bulgur uit het Midden-Oosten, maar het wordt vooral veel gegeten in Turkije. Bulgur bevat veel goede voedingsstoffen en volop vezels. Daarom is het een prima alternatief voor (zilvervlies)rijst, aardappels of pasta.
De kooktijd van bulgur is, afhankelijk van de korrelgrootte, ongeveer 10 minuten. Bulgur is heerlijk in warme en koude salades met feta of geitenkaas en gewokte- of gegrilde groenten, zoals aubergine, courgette, ui en tomaat. Zeker de moeite waard om een keer uit te proberen!

Ik vind Bulgur lekkerder dan rijst. Je kunt het op diverse manieren klaarmaken. zoals hierboven koken, ook op de manier zoals je risotto kookt, maar ook gewoon wellen in een schaal. Ik doe het meestal op de risotto manier. In een steelpannetje wat kipbouillon maken. In de andere pan een klontje boter smelten, niet bruin laten worden. Een aantal scheppen bulgur in de pan en glazig laten worden. Flink roeren. Daarna beetje bij beetje de bouillon er bij schenken. Als je een mooie "korrel" hebt is het goed.

             Ingrediënten

2 kipfilet
1 rode ui
1 ui
1 courgette
1 aubergine
tomaatjes
peper zout
kipkruiden
knoflookpoeder

Als je de bulgur welt, ga dan als volgt te werk:
doe wat scheppen in een schaal, verkruimel daar een groente of kipbouillonblokje over en schut er kokend heet water op. Even doorroeren en laten staan, als het te droog is, nogmaals een scheutje water er op en weer doorroeren.  De bulgur wordt hierdoor gaar.
Snij de kip in kleine stukjes, ( ik knip de het meestal met een schaar) en strooi er zout, peper en kipkruiden over heen.
Bak de uien in de pan, haal ze uit de pan en bak (wok) de kip snel bruin.
Ondertussen snij je de courgette en de aubergine in kleine stukjes.

Voeg dit bij de kip en de uien. Daarna hetzelfde met de tomaatjes.
Als de groente bijna gaar is, schep je de bulgur er bij. Alles flink door elkaar scheppen en kruiden met peper, zout en knoflookpoeder.


Smakelijk eten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten